Vraag maar aan Opisthocoelicaudia. (Afbeelding: FunkMonk) |
Hoe heet ik? (Afbeelding: NH) |
De reden dat het zo moet komt van Carolus Linnaeus, de beroemde Zweedse bioloog die in de 18e eeuw de moderne taxonomie introduceerde. Van hem kregen alle bestaande en uitgestorven levende soorten, of het nu planten, dieren of bacteriën waren, een dubbele Latijnse naam. De eerste naam is de genusnaam, de tweede de soortnaam. De genusnaam wordt met een hoofdletter geschreven, de soortnaam met kleine letter. Zo is de struisvogel Struthio camelus, de mens Homo sapiens, de leeuw Panthera leo en de tijger Panthera tigris - zelfde genus als de leeuw (want ze zijn zo sterk verwant dat ze jongen kunnen krijgen) maar andere soortnaam (want deze jongen zijn meestal zelf niet vruchtbaar). Een veelvoorkomende bacterie heet Escherichia coli. Tyrannosaurus rex is de enige dinosaurus waarbij iedereen zowel de genusnaam als de soortnaam kent; bij de meeste dino's gebruiken we meestal alleen de genusnaam.
Je kunt de genusnaam afkorten door er een punt achter te zetten. Dan krijg je S. camelus, H. sapiens, P. leo en P. tigris, E. coli en natuurlijk T. rex. Waarom is T. rex de enige dino die we meestal op deze manier aanduiden? Waarom zeggen we niet gewoon Tyrannosaurus, net zoals we bij zoveel andere dino's doen?
De eerste reconstructie van Tyrannosaurus ooit, door William Matthew in 1905 |
De band T. Rex (sic) |
En zo komen we, via een Zweedse bioloog uit de 18e eeuw, een Engelse rockband uit de jaren zeventig en een Amerikaanse sciencefictionschrijver uit bij de T. rex die we kennen, en bij tientallen manieren om het fout te spellen. Jij doet het vanaf nu in ieder geval goed.
Meer lezen?
http://dinogoss.blogspot.nl/2013/08/did-jurassic-park-name-t-rex.html
Geen opmerkingen:
Een reactie posten