maandag 22 mei 2017

Nieuws: Het allermooiste fossiel

Fossielen van dinosauriërs zijn er in allerlei soorten. De botten zijn het bekendst, maar er zijn voetafdrukken, huid en huidafdrukken, veren, versteende uitwerpselen, en, zéér zeldzaam, versteende stukjes zacht weefsel. Maar het allermooiste, en allerzeldzaamste, is als er ergens een vrijwel complete dinosaurus opduikt, met alles erop en eraan.
Afbeelding: Robert Clark
Dit wonderbaalijke fossiel werd enkele jaren geleden in een mijn in Canada ontdekt en is deze week voor het publiek onthuld. Het is een nog naamloze nodosauriër - een familielid van de bekendere gepantserde ankylosauriërs.



Van dit soort dino's vinden we meestal delen van het pantser op de rug. Stekels en beenplaten. Soms een schedel. Complete skeletten zijn zeldzaam. Maar dit fossiel slaat alles. Vrijwel het hele beest, van kop tot achterpoten, is in één stuk bewaard gebleven (alleen zijn staart heeft hij niet meer). Niet alleen de benige delen zijn te zien, ook het hoornachtige keratineweefsel waarmee zijn pantser bedekt was en de huid op het gezicht zit er nog op - weefsel dat na de dood meestal vergaat. Er zijn zelfs sporen van kleustoffen gevonden die suggereren dat het dier roodbruin gekleurd was. Het fossiel - zonder staart dus - is zo'n zes meter lang.
Afbeelding: Robert Clark
Een "mummie" zoals deze is nog nooit eerder opgedoken. Er zijn "mummies" bekend van hadrosauriërs als Edmontosaurus, maar deze zijn vervormd en verschrompeld. De Canadese nodosaurus is helemaal intact. Nooit eerder hebben we zo'n duidelijke, directe glimp opgevangen van hoe een dinosaurus er bij leven uit heeft gezien.
Afbeelding: Robert Clark
Ondertussen is het wachten op een wetenschappelijke publicatie over dit fossiel. Tot dat moment kunnen we nog niet veel zeggen over hoe het beest geleefd heeft, hoe het komt dat het fossiel zo goed bewaard is gebleven, wat voor gevolgen deze ontdekking heeft voor ons begrip van gepantserde dino's, of zelfs hoe hij heet. We houden u op de hoogte.

Meer lezen?
http://www.nationalgeographic.com/magazine/2017/06/dinosaur-nodosaur-fossil-discovery/
http://www.nationalgeographic.com/photography/proof/2017/05/nodosaur-fossil-discovery-science-photography/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten