maandag 31 juli 2017

Recensie: DinoDome, GaiaZoo Kerkrade

GaiaZoo in Kerkrade is één van de jongste dierentuinen in het land, en tot deze week de enige grote dierentuin waar ik nooit geweest was. Het moest er dus sowieso een keer van komen dat ik de tocht naar Zuid-Limburg zou aanvaarden, en dat ze een dinosaurusattractie hebben was natuurlijk de kers op de taart.

De DinoDome is de overdekte speelplaats van GaiaZoo. Het dinothema - of, beter gezegd, de dino-gimmick - is absoluut ondergeschikt aan de speeltoestellen. Toch wilde ik de DinoDome recenseren, want hier staan beslist een paar van de vreemdste dino's die ik in mijn korte bestaan als dinoblogger heb gezien...


De dome is een cylindervormig bouwwerk onder een imposante koepel. De meeste ruimte wordt in beslag genomen door speeltoestellen, met als centrale attractie een uitgebreid klimnetwerk van touwen en netten. Twee grote glasvezel dino's op ware grootte zijn er in de dome te vinden: Brachiosaurus en de onvermijdelijke Tyrannosaurus.

Beide zijn erg mooi. Ze lijken me van dezelfde maker als die van Dierenpark Amersfoort, maar zijn ietsje anders. Ik vind ze zelfs iets mooier. De T. rex ziet er - sluiphandjes daargelaten - bijzonder geslaagd uit, en dat is geen vanzelfsprekendheid.

De Brachiosaurus (lees: Giraffatitan), die in volle lengte vanaf de vloer tot het dak van de dome reikt, is zoals altijd indrukwekkend. Jammer bijna dat hij door zoveel speeltoestellen is omgeven.

Als gimmick steekt er een glijbaan uit zijn rechter nier, een merkwaardig gezicht.

 

Naast deze twee grote jongens heeft de DinoDome een tiental kleinere dinofiguren. Deze zijn van een andere maker. Omdat het om relatief kleine dino's gaat, die min of meer op ware grootte zijn uitgebeeld, zitten hier een paar zeer obscure en onbekende jongens tussen, iets wat ik altijd waardeer. Welk dinopark heeft nu een Sellosaurus, een Gastonia of een Prenocephale?
De Gastonia bijvoorbeeld kan er goed mee door, al is hij wel érg spiky. Aan enkele afgebroken stekels te beoordelen zijn deze modellen schijnbaar van mindere kwaliteit.

Dat is zeker te zien aan Protoceratops, die er flink gehavend uitziet rond de mond en ogen.

Prenocephale is ook wel aardig. Gewoon een iets kleinere Pachycephalosaurus, niets meer aan doen. Ze hebben hem wel per abuis Prenocephalus genoemd op het bordje.

Maar dan. Bij de vleeseters gaat het mis. Is dit niet de lelijkste Velociraptor die je ooit hebt gezien? (Misschien wel niet, ze kunnen raptors heel lelijk maken) Die kop. Die lange, dunne, pezige benen. De clowneske voeten. En vooral: de handen! Het zijn de gevreesde sluiphandjes, met bizar lange, dunne vingers en duimen. Duimen! Het gebrek aan veren is voor deze griezel het minste probleem.

De Troödon heeft hezelfde probleem, al is het afbeelden van Troödon als horrorhagedis helaas niet nieuw. Ook deze heeft duimen. Duimen, zeg ik je! Er was ook een Avimimus die ik er niet goed op heb gekregen, eveneens zonder veren maar met duimen. Hoe doe je dit fout? Het beest moet op een vogel lijken, het zit in de naam!

Maar de lelijkste is toch wel Oviraptor. Kijk en huiver. Zie ook het pasgeboren jong, duidelijk gemarteld door zijn miserabel bestaan. Is de grote Oviraptor zijn moeder, of komt ze hem uit zijn lijden verlossen? Wat heeft de mensheid gedaan om dit te verdienen?

Om dat te doen vergeten is hier een leuke huisgemaakte houten dino-wipkip.

Deze grote pterosaurus zit bovenop een attractie waarbij je jezelf aan een touw de hoogte in kan trekken. Hij staat op zijn achterpoten, op een manier waarop ik niet denk dat pterosauriërs dat kunnen. Enfin. Eén valkuil waar de DinoDome tenminste níet intrapt is dat Pteranodon wordt aangeduid als Pterodactyuls...

In plaats daarvan staat hij op het bordje als Rhamphorynchus! Ook weer zo vreemd. Als er twee pterosauriërs zijn die totaal niet op elkaar lijken...

 
De eetgelegenheid in de dome is opgesierd met een zeer grote, fraaie wandschildering vol dino's. De dino's komen van all over the place. Jura, Krijt, Europa, Amerika, verwacht geen wetenschappelijk verantwoord werk maar gewoon een allegaartje van alles wat de kids cool vinden. Iguanodon, Camarasaurus, Baryonyx en Diplodocus leven hier naast elkaar. De wandschildering is duidelijk gebaseerd op bestaand werk van bekende paleo-artiesten als John Sibbick en Mark Hallett. Deze artiesten lopen er vaker tegenaan dat hun werk door anderen gekopiëerd wordt.
Deze wilde ik even uitlichten. De vleeseter is qua pose gebaseerd op dit werk van John Gurche. Het origineel staat op cover van The Dinosaur Heresies van Robert Bakker, één van de beroemdste en invloedrijkste dinoboeken allertijden. Waar ligt de grens tussen homage en rip-off?

Terwijl u zich met die vraag mag bezighouden gaan we naar buiten. Naast de DinoDome staat namelijk ook nog deze grappige dinocarrousel. Ik had nog nooit een draaimolen met een dinothema gezien (wel eens een draaimolen met een enkele dino tussen de paarden). Best bijzonder dus.

De dino's verdienen niet per sé een prijs voor schoonheid of accuratesse, maar voor zo'n overduidelijk gestileerde kermisattractie is dat ook niet zo erg.

De enige sauropode steekt met z'n koppie boven het dak van de draaimolen uit.

Merkwaardig genoeg draaide de draaimolen min-of-meer authentieke Afrikaanse muziek, terwijl bij de eetgelegenheden elders in het park (het park heeft een Afrikagedeelte, een Junglegedeelte en een Toendragedeelte) niets anders te horen was dan liftmuzak. Kunnen daar niet wat exotische sfeerdeuntjes gedraaid worden?

Is dit Archaeopteryx? Met die lange bek? Het is vrij gebruikelijk om Archaeopteryx met felle kleuren af te beelden (al was het echte beest waarschijnlijk zwart). Maar zoals hier, met een soort pelikanenbek, heb ik hem nog nooit gezien.

Tot zover de DinoDome. Het is een leuke speeltuin, waar kinderen veel lol kunnen beleven. Wat de dino's betreft: die zijn, zoals dat in goed Nederlands heet, een mixed bag. Sommige zijn erg mooi, andere uitermate lelijk. De dino's spelen in dit park uiteindelijk een bijrol. Als je naar mooie dinomodellen zoekt kun je beter naar Dinoland Zwolle of Dinopark Amersfoort.

Wel zal ik deze recensie besluiten met een harteijke aanbeveling voor GaiaZoo, wat een erg mooi park is. Ze hebben een bijzondere collectie dieren: naast gebruikelijke dierentuindieren als giraf, leeuw en gorilla vind je er rare snuiters als de muskusos, de veelvraat en de boshond. Mijn persoonlijke favoriet was de grote miereneter. Voor echte dinofans heeft GaiaZoo niet veel te bieden, voor dierenliefhebbers des te meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten