Kaatedocus siberi in Sauriermuseum Athal, Zürich |
Een warme oktoberdag in Brabant. Ongeveer 70 belangstellenden verzamelden zich in de ochtend in de kantine van het Oertijdmuseum. Wetenschappers, vrijwilligers, preparateurs, oude vrienden, media, belangstellenden en tenminste één blogger die een aankondiging op Facebook had gezien.
De presentaties waren van museumdirecteur René Fraaije, de Nederlandse paleontoloog Eric Mulder en tot slot de ontdekker van deze Diplodocus: Kirby Siber.
Fraaije heette iedereen welkom en introduceerde zichzelf, zijn levenslange liefde voor fossielen, zijn museum en zijn vriendschap met Siber. Eric Mulder vertelde wat algemene dingen over dinosauriërs en geologie. Hij introduceerde Diplodocus en zijn tijdgenoten. Hij ging ook in op wat er allemaal in Nederland is aangetroffen aan fossiele dinosauriërs (niet veel). Daarna was Siber zelf aan de beurt, en die vertelde in een half uur zijn levensverhaal.
Bron: Sauriermuseum |
Eén van zijn bekendste vondsten was Big Al, de bijna complete Allosaurus die onsterfelijk gemaakt werd in de BBC-serie Walking With Dinosaurs. Siber's team heeft de originele Big Al niet meer; deze staat inmiddels in het Museum of the Rockies in Montana. Geen nood: enkele jaren later vond Siber een nog completere Allosaurus, die hij Big Al 2 noemde en die nu in Sauriermuseum Athal staat.
Big Al De Tweede in Zürich |
Het leeuwendeel van Siber's vondsten staat in zijn eigen museum tentoongesteld, maar er is niet overal plaats voor. Siber had een Diplodocus over. Een paar jaar lang lag het skelet in dozen in de kelder, tot Siber besloot het te verkopen aan zijn vriend René Fraaije. Die haalde het naar Boxtel, en gaf de 145 miljoen jaar oude vriendelijke reus de naam "Kirby".
René Fraaije met een nekwervel van Kirby. Uiterst links Eric Mulder. |
Na de presentaties begaven we ons naar het lab, waar we een paar onderdelen van Kirby van dichtbij konden bewonderen. Het grootste deel van Kirby staat nog in dozen op de plank, maar enkere wervels van rug en hals zijn al deels uitgehakt.
Aart Walen toont een fossiel. |
Nekwervel van Diplodocus |
Website Oertijdmuseum Boxtel
Website Sauriermuseum Athal
Website Wonderryck Twente (museum van Eric Mulder)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten