vrijdag 28 oktober 2016

Halloween: De Griezeligste Prehistorische Dieren

Je snoep of je leven!
Het is bijna Halloween, en ik ga het niet echt fanatiek vieren dit jaar. Het enige kostuum dat ik heb liggen is voor een horrorclown, en er is me van alle kanten afgeraden die aan te doen. Ter compensatie is hier een lijst van de tien griezeligste dino's en andere uitgestorven dieren die ik kan bedenken. Dino's zijn, zoals ik al eerder heb gezegd, niet per sé eng, maar hier zijn een paar beesten waar ik toch liever bij uit de buurt zou blijven. Happy Halloween!


Titanoboa
Een paar miljoen jaar na het einde van de dinosauriërs werd de wereld er niet veiliger op. Want in de tropische moerassen van het Paleoceen ligt een wurgslang van meer dan 12 meter op de loer. Tergend langzaam drukt hij je dood. Bij iedere keer dat je uitademt, spant hij zich strakker aan. Uiteindelijk slokt hij je in één keer naar binnen, met je hoofd eerst. Als je verteerd bent, spuugt hij je skelet weer uit.

Masiakasaurus
De groteske, wijd uitstaande punttanden van Masiakasaurus maken hem tot één van de lelijkste vleesetende dino's. Gelukkig zijn punttanden vooral handig om kleine prooidieren mee te vangen; om grotere prooi te verscheuren heb je zaagtanden nodig.

Dunkleosteus
In het Devoon kwamen de eerste gewervelde dieren aan land, en ze hadden alle reden. De zeeën werden namelijk geterroriseerd door deze reusachtige gepantserde horrorvis. Hij had geen tanden, maar benige messen die hij met onwaarschijnlijke kracht op elkaar kon knallen. Zo kon hij het pantser van kleinere pantservissen doorbreken. Hij staat bekend als de zwemmende guillotine.

Helicoprion
Meer bizarre zeemonsters. Helicoprion's tanden waren geordend in een soort cirkelzaag. In een sipraalpatroon groeiden ze in zijn onderkaak. Als er een tand afbrak, groeide er vanuit die spiraal altijd een nieuwe voor in de plaats. Dit zeven meter lang familielid van de haai was zeer succesvol: wel 40 miljoen jaar lang zwom hij rond. 

Inostrancevia
Inostrancevia is de grootste van de gorgonopsiden, gevaarlijke vleesetende zoogdierachtigen met een lange snuit en reusachtige slagtanden. Voor de dino's de wereld overnamen waren de gorgonopsiden de gevaarlijkste roofdieren die tot dan toe op het land leefden.

Majungasaurus
Deze vleesetende dino heeft een heel andere bouw dan wat we van de meeste theropoden gewend zijn; een onnatuurlijk lang lijf, zeer korte benen en voorpoten die niet meer zijn dan nutteloze stompjes. Zijn kop was stomp en zat vol ruwe, benige, uitsteeksels. Vergeleken bij Majungasaurus lijkt T. rex op een supermodel.

Cameroceras
Van deze 9 meter lange reuzeninktvis hebben we alleen de schaal teruggevonden. De weke delen van een inktvis fossiliseren niet; we hebben dus geen idee of er in prehistorische tijden nog grotere inktvissen zonder schaal hebben rondgezwommen. En dan te bedenken dat er ook nu nog reuzeninktvissen bestaan. Tentakels zijn niet echt mijn ding, tenzij ze gefrituurd zijn.

Sarcosuchus
Wat is enger dan een krokodil? Een krokodil van 13 meter, misschien? Sarcosuchus was groot genoeg om dinosaurussen te verslinden. Nietsvermoedende dino's werden gegrepen terwijl ze water dronken, meegesleurd naar de bodem waar ze verdronken en vervolgens opgegeten. De krokodillen van nu zijn nauwelijks veranderd, maar wel een maatje kleiner.

Arthropleura
Brrr. Ik word al onpasselijk bij het zien van een gewone duizendpoot. Deze griezel was groter dan een mens. In zijn tijd was het zuurstofgehalte in de lucht hoger, waardoor kriebelbeestjes van allerlei allooi griezelig groot konden worden, en ze zaten overal. Gelukkig is Arthropleura een planteneter.

Megalodon
Welke lijst prehistorische horrormonsters is compleet zonder de grootste haai aller tijden? We hebben alleen zijn tanden maar gevonden, maar zelfs de meest voorzichtige schattingen wijzen op een monster van meer dan 13 meter, en wellicht zelfs heel wat meer. Hij at waarschijnlijk walvissen. Het is niet alleen het grootste beest op deze lijst, ook de meest recente: pas twee miljoen jaar geleden stierf hij uit. Misschien is dat maar goed ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten