We gaan verder met onze ode aan Brontosaurus. Vorige keer hebben we het gehad over de geschiedenis van onze favoriete donderhagedis. Vandaag: vijf coole dingen over zijn tijd, leven en manieren.
6. Brontosaurus is één van de vele Morrison-sauropoden
Brontosaurus komt uit de Morrison-formatie. Dat is een uitgestrekte rotsformatie in Noord-Amerika met rotsen en fossielen uit de late Jura-periode. Het gebied loopt van Texas en New Mexico helemaal tot aan Canada, maar het epicentrum voor fossielen ligt vooral in Wyoming en Colorado. De fossielen uit de Morrison-formatie variëren van 156 tot 147 miljoen jaar oud. De formatie omvat dus heel veel tijd en ruimte.
Een groot aantal bekende dinosauriërs komt uit de Morisson-formatie: Allosaurus, Stegosaurus en Ceratosaurus zijn er allemaal gevonden. De formatie is echter vooral bekend om de vele verschillende sauropoden ("langnekken"). Naast Brontosaurus zijn dat onder andere (haalt diep adem) Apatosaurus, Barosaurus, Brachiosaurus, Camarasaurus, Diplodocus, Haplocanthosaurus, Kaatedocus en Supersaurus. Er zijn er nog meer! Deze beesten leefden allemaal in Noord-Amerika rond die tijd. Het waren allemaal planteneters.
Beetje druk hier. |
7. Hij leefde op het land
Op het schilderij van Charles Knight staat Brontosaurus tot zijn schouders in een moeras.
Knight, 1897 |
In de jaren 70 ging het roer om. Dino's werden niet langer beschouwd als logge, strompelende hagedissen, maar als actieve, warmbloedige, dynamische dieren. Sauropoden waren helemaal geen suffe moerasmonsters, maar sterke lopers met een flinke eetlust, die in ferme pas door velden en bossen stapten en een grote invloed hadden op hun omgeving. Sauropoden als Brontosaurus zijn, met hun stevige poten en verassend lichte tred, juist gespecialiseerde landbewoners.
Brontosaurus / Apatosaurus als landdier, getekend door Greg Paul in 1987. |
Er was nog een reden dat de mensen dachten dat Brontosaurus liever in het water lag; op het land zijn de vleeseters, zoals de gevaarlijke Allosaurus. Wat kan onze grote vriendelijke reus tegen zo'n moordenaar beginnen?
Allosaurus: 8,5 meter aan moord en doodslag, schoon aan de haak. |
Brontosaurus en Allosaurus op schaal, met mens. |
(Mocht je dat een keer in actie willen zien, hier is een link naar een afbeelding van een sauropode die een vleeseter verplettert. Waarschuwing: nogal gruwelijk.)
9. Hij hield zijn nek omhoog
Apatosaurus met stijve nek in Walking With Dinosaurs, 2001. |
De nek van Brontosaurus was waarschijnlijk redelijk flexibel. Hij kon hem hoog oprichten, naar de zijkant zwiepen en ermee de grond raken. In rustpositie hield hij de nek waarschijnlijk schuin rechtop in een soort s-vorm; dat is wat bijna alle andere dieren ook doen.
De nek in rustpositie. Bron: Tertrapod Zoology |
Brontosaurus heeft heel gekke nekwervels, zelfs voor een sauropode. Ze zijn veel breder en steviger dan die van, bijvoorbeeld, Diplodocus. In doorsnede is de nek van Brontosaurus meer een driehoek dan een cirkel, vergelijkbaar met een Toblerone-reep. Waarschijnlijk had Brontosaurus een ongewoon brede, heel gespierde, sterke nek. Wat heeft hij daar nu aan?
De nekwervels van Brontosaurus, in voor- en zijaanzicht. Kijk naar die twee naar beneden gerichte uitsteeksels. Daar zaten allemaal spieren aan vast. |
De sauropode-experts Matt Wedel en Mike Taylor hebben een mogelijk antwoord: Nekworstelen. Brontosaurus-mannetjes vechten met elkaar met hun nekken. Hiermee verdedigen ze hun territorium, of hun recht om te paren. De spieren in hun nek zijn vooral geschikt om mee naar beneden te drukken. Misschien probeerden ze elkaar als judoka's tegen de grond te duwen.
BRONTOSMASH! Brian Engh, 2015. Bron |
Tot zover onze ode aan de Brontosaurus, in tien bedrijven. Ik hoop dat we er allemaal wijzer van geworden zijn. Ik heb wel gemerkt dat ik op dit blog tot nu toe de meeste aandacht heb gegeven aan Brontosaurus en T. rex. Misschien moet ik de komende tijd aandacht geven aan meer obscure beesten, maar... T. rex is in het nieuws!
Meer lezen?
http://scienceblogs.com/tetrapodzoology/2009/05/27/sauropods-held-necks-erect/
https://svpow.com/2015/09/14/so-what-were-apatosaurs-doing-with-their-crazy-necks/
http://markwitton-com.blogspot.nl/2015/10/new-sauropodoramas-stormy-brachiosaurs.html
https://svpow.com/papers-by-sv-powsketeers/wedel-et-al-on-apatosaur-neck-combat/
http://www.app.pan.pl/archive/published/app54/app54-213.pdf
Geen opmerkingen:
Een reactie posten