Misschien ken je deze jongen wel:
Goeiemiddag, dames. |
Dit is Tsintaosaurus. Tsintaosaurus is een Chinese hadrosaurus, oftewel een "eendenbek". Hadrosauriërs hebben vaak kammen op hun kop, om lawaai mee te maken en om lekker mee op te vallen. Zo ook deze Chinees. Je hebt hadrosauriërs met langwerpige kammen, ronde kammen, bijlvormige kammen en hanenkammen. En Tsintaosaurus heeft een kam in de vorm van... eeh...
Is er een psychoanalist in de zaal? |
Waar doet dit me nu aan denken?
Boven: Speelgoed, voor kinderen. |
Een eenhoorn! De hoorn van een eenhoorn, dat is het. Natuurlijk. Hahaha. *ahem*
Je kan zeggen wat je wilt, maar het valt in ieder geval op.
De kam van Tsintaosaurus is beroemd en berucht. Maar had hij echt wel zo'n raar uitsteeksel? We hebben van Tsintaosaurus alleen maar kapotte schedels gevonden. De benige kam was eraf gebroken. Een tijd lang dachten mensen dat deze vooruit uit het voorhoofd stak, zoals de afbeeldingen hierboven.
Jack Horner (daar is hij weer) geloofde iets anders: het uitsteeksel zou plat op de neus horen te liggen. Hierdoor zou het dier een dikkere neus krijgen, maar geen hoorn of kam. Dit is de Tsintaosaurus die terechtkwam in het Dinosaurus!-magazine van DeAgostini dat ik vroeger verzamelde.
De mythologische Geenhoorn. |
Horner's idee bleek niet te kloppen; de kam had totaal de verkeerde vorm om goed op de neus te passen. Dus jarenlang bleef onze arme Chinese eendenbek rondlopen met een fallische eenhoornhoorn.
Dat veranderde in 2013, toen een team paleontologen het materiaal van Tsintaosaurus weer eens onder de loep nam. Zij kwamen tot de conclusie dat we maar een deel van de echte kam van Tsintaosaurus hebben gezien. Het langwerpige bot dat steeds vooruit gezet was, is maar de halve kam. De echte kam was waarschijnlijk een naar achter gebogen, ronder geval dat veel meer lijkt op de kam van collega-hadrosauriërs als Corythosaurus en Hypacrosaurus.
Bron: Prieto-Márquez & Wagner 2013 |
Andere hadrosauriërs hebben holle kammen. Deze functioneren als een soort trombones, om geluid mee te maken. Tsintaosaurus heeft deze aanpassing waarschijnlijk ook. Het was een lawaaierig beest. Het wordt dus tijd om ons beeld van de eenhoorn met de eendenbek bij te stellen. Voor iedereen die graag dino's tekent: neem het mee.
My little Tsintaosaurus: Friendship is magic. |
Meer lezen?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten